Procedures tegen Resort Westeinderplassen en uitleg
Begin dit jaar (2024) hebben alle bewoners en recreanten een opzegbrief gekregen waarin de huur per 1 oktober 2024 werd opgezegd.
Stichting Belangen Camping De Westeinder is opgericht en inmiddels vertegenwoordigt de stichting ruim 180 mensen (van 113 standplaatsen van de in totaal 159 standplaatsen).
De stichting is vervolgens een procedure begonnen en heeft Resort Westeinderplassen voor de rechter gedaagd.
Op 22 januari zal de rechter een uitspraak doen.
Wees gerust. We leven in een rechtsstaat. Dat wil zeggen dat je elke opzegging of wat dan ook aan kunt vechten bij de rechter. Zolang de rechter hier geen uitspraak over heeft gedaan blijven we gewoon!
2. Ja maar na de uitspraak van de rechter
Tja, de rechter en zijn uitspraak..... Nou, daar hoef je je ook nog niet zo druk over te maken. Zelfs al zou de rechter in ons nadeel beslissen dan is er nog altijd een hoger beroep en ook dan geldt weer, dat zolang het hoger beroep loopt, er niets verandert!
3. Hoe werkt een hoger beroep
Een hoger beroep wil zoveel zeggen als dat één van de partijen het niet eens is met de uitspraak van de rechter, deze hiertegen bezwaar kan maken (het maakt niet uit of een rechtszaak gewonnen of verloren wordt, ook de winnende partij kan in beroep gaan).
Bijvoorbeeld je wilt een schadevergoeding en deze wordt deels door de rechter toegekend maar wij als eisende partij vinden deze te laag. Dan hebben we weliswaar de rechtszaak gewonnen, maar gaan als winnende partij toch in beroep (ja dat kan ook).
Zo'n hoger beroep wordt dan ook door 3 rechters behandeld en hier wordt veel meer tijd voor uitgetrokken dan een bodemprocedure of een kort geding (zoals bij ons in de eerste rechtszaak).
De behandeling van een hoger beroep neemt dan ook vaak veel meer tijd in beslag dan een eerste rechtszaak.
Zo kan het het dus zeker wel een jaar of langer duren voordat het hoger beroep behandeld wordt.
4. Is er nog iets na een hoger beroep
Jazeker, we kunnen dan nog in cassatie gaan en zelfs naar het Europees Hof.
Behandeling van dat soort zaken neemt vaak jaren in beslag.
Nog ingewikkelder (voor Kleen Estate) wordt het als er vergunningen benodigd zijn en bijvoorbeeld omwonenden zich gaan verzetten. Wij als campingbewoners kunnen daar dan niet zoveel meer mee maar omwonenden kunnen zich verzetten tegen bijvoorbeeld een bouwvergunning, een exploitatievergunning of een wijziging van het bestemmingsplan!
Al met al een hoop scenario's en we zijn dus niet zomaar weg!
5. Tot slot
In een tegenvordering heeft Resort Westeinderplassen (Kleen Estate) een verzoek bij de gemeente gedaan om over te gaan tot handhaving tegen permanente bewoning op Camping Westeinder.
Helaas (voor Kleen Estate dan...) heeft minister Keijzer recent juist een dringende oproep gedaan om juist niet te handhaven tegen permanente bewoning!
Tienduizenden mensen die permanent op vakantieparken wonen, moeten dat in de toekomst kunnen blijven doen. Woonminister Mona Keijzer (BBB) doet een dringende oproep aan gemeenten om uithuiszetting te voorkomen. Intussen werkt Keijzer aan nieuwe regelgeving waardoor gemeenten onder voorwaarden moeten voorzien in de bestaande permanente bewoning.
Meer inhoud over de rechtszaak vind je hier.